Tuesday, June 29, 2010

::.Terbang Tinggi.::

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum warahmatullah

Jam menunjukkan hampir 11.10 malam, Allah mengilhamkanku untuk mencoretkan kata hati yang tidak bersuara, terasa jari ini kaku untuk menari diatas keyboard, terasa 'step' yang dilakukan 'sumbang' dek kerana begitu lama tidak mengadap komputer di rumah.Setelah diasak berkali-kali oleh sahabat-sahabat a.k.a peminat blog ana kot..;

"bila nak edit blog..?

"dah bersarang sangat da tu,entah-entah sarang lebah pun ada kot.."

Apakan daya, kehidupan sebagai mahasiswi Darul Quran amat 'pack'...jadual kelas, aktiviti persatuan, usrah, semuanya mengajar ana untuk terbang lebih tinggi.Teringat pada bait-bait kata;

"..jangan takut untuk terbang tinggi..walaupun kita sering jatuh dan tercedera apabila terbang tinggi, tapi kita dapat nikmat berusaha dan tidak mengenal erti putus asa, jika kita tak mencuba manakan kita akan dapat tahu hasilnya.."Syukran yang tidak terhingga kepada semua adik-beradik usrah DQ! Penguat semangatku! Misi kita menggegarkan DQ belum selesai..Ayuh! Gegarkan DQ bermula denagn usrah kita! "AKU PEDULISME"

Kepada Adik-beradik Soff Kepemimpinan PERKEMAT DQ 09/10 yang banyak mengajar dan mendidik ana menjadi insan yang berani untuk 'terbang tinggi', belajar 'merawat sayap' sendiri apabila 'tercedera atau patah'. Ayuh sama-sama Memacu Perubahan di bumi tarbiyyah DQ!Segalanya bermula dengan diri kita sendiri, ayuh fikirkan..

Ana nak bawa semua kembali ke alam nostalgia semasa kita bersekolah kecik-kecik dulu lebih kurang darjah 3 kalau tak silap.

Ingat lagi tak lagu "Bangau Oh Bangau"?

dah start nyanyi da tu, mesti ingat kan..Jom kita 'nyanyi' lagu ni dengan mata HATI..

Jika kita teliti kembali lagu penuh nostalgia ini, ia mengisahkan tentang seekor bangau yang kurus, dan ditanya kenapa dia kurus, dia menjawab ikan tidak timbul di dasar sungai..sehingga berlanjutan kepada seekor ular yang meng'stop'kan lagu ini, kalau tidak kerana ular, lagu ini akan terus ter'play' sampai tidak tahu bila masanya untuk 'pause' atau 'stop'.Apa ada dengan lagu kanak-kanak ini? Ana begitu tertarik sekali..

Jika ditanya apa 'khulasoh' dari lagu ini, pasti ramai yang akan memberi jawapan yang amat tepat sekali..

JANGAN SUKA SALAHKAN ORANG LAIN

That's right, but we must really understand the pharse.Melihat kepada konteks masyarakat hari ini, apabila satu-satu isu dihebahkan, jari akan mula memainkan peranan, menyalahkan orang lain kerana tidak bertanggungjawab.

Dalam konteks kita sebagai pelajar, sebagai orang yang dipimpin atau kita yang memimpin, sikap ini harus dibuang jauh kedalam laut yang luas.


Apabila kita berhadapan dengan masalah, seharusnya kita mencari jalan penyelesaian kepada masalah bukannya mencari siapa yang salah.

Adalah tidak wajar apabila kita hanya tahu berdebat dan mencari salah orang lain tanpa memikirkan jalan keluar. Antara sifat seorang pemimpin adalah dia berupaya menganalisis pelbagai persoalan serta dapat memahami dan bertindak dengan baik terhadapnya. Sikap berlapang dada(salamatus sodri) amat penting sehingga ia merupakan rukun ukhuwwah yang pertama.

"...hendaklah kamu bermaafan dan berlapang dada.
Adakah kamu tidak ingin Allah mengampunimu?" ~surah an-nur 22~

Kesilapan yang kita lakukan adalah tarbiyyah dari Allah, supaya kita sedar itu adalah satu kesilapan yang tidak patut diulang kembali. Ujian menjadikan kita lebih matang untuk berfikir.

Belajar untuk terbang lebih tinggi..
Ada kalanya provokasi dari luar menjadi asakan untuk kita bertindak lebih rasional, bukan dipengaruhi oleh emosi.

Berjuang di jalan ALLAH, kita tidak akan dihamparkan dengan karpet merah, mahupun dikalungkan dengan bunga yang indah, tapi perjuangan ini amat pahit dan payah untuk ditempuh, dengan duri-duri yang sering mencucuk dan menunggu untuk mencucuk kita.
Moga Allah thabatkan dan perteguhkan hati-hati kita pada jalanNYA.

Kita mohon pada Allah agar menjadikan di sebaliknya kebaikan dan manfaat untuk 'amal islami dan bagi mereka yang bekerja secara benar untuk islam dari kalangan generasi kini dan generasi berikutnya. Semoga Allah mengurniakan keikhlasan, kebenaran, taufiq, ketetapan dalam urusan serta keazaman di atas kebaikan.

Ya Allah terimalah permohonan kami!

nursyuhadamohdshapeni
layarmujahidah.blogspot.com
al-faqeerah ila rabbi

No comments:

Post a Comment