Monday, March 22, 2010

Allah Pasti Memberikan yang Terbaik

Bismillahirrahmanirrahim..salam'alaik kepada semua pengunjung dan kepada semua JUNDI-JUNDI ISLAM...teruskan SEMANGAT PERJUANGAN untuk ISLAM!!

Setiap manusia pastinya selalu menginginkan yang terbaik dalam hidupnya. Mendapat segala yang terbaik dan mengusahakan sesuatu yang terbaik, baik untuk dirinya mahupun untuk orang-orang yang tersayang..

Salah satu sifat seorang Muslim ialah selalu memohon dan meminta pada Allah, Zat yang Maha Kuasa. Satu persepsi dan pegangan bagi seseorang yang berpegang teguh bahawa jika mahukan sesuatu, mintalah pada Allah kerana Dia tidak pernah menghampakan. Minta pada manusia, sekali dua kali, mungkin diberinya, tapi mungkin tidak pada permintaan yang berikutnya...tetapi jika berkehendakkan sesuatu, mintalah pada Allah, kerana Dia pasti tidak jemu dan bosan untuk menunaikannya, terkadang juga tidak diminta, diberi-Nya pula. Mungkin terselit ungkapan tulus dalam bait-bait kata dalam banyak-banyak doa yang dipohon kepada Illahi..."Ya Allah berilah yang terbaik untukku..." Tapi terkadang manusia lupa, terkadang yang dirasakan terbaik untuk diri kita menurut kacamata kita adalah yang terbaik untuk kita menurut pandangan Allah.

"....Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi(pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah Mengetahui sedang kamu tidak mengetahui..."

Sebaliknya, berkatalah..."Ya Allah, berikanlah yang terbaik untukku, yang Engkau rasakan terbaik untukku..."

Terkadang juga manusia itu lupa bahawa yang dilaluinya dan diterimanya itulah yang diminta daripada Allah. Kita terkadang sering lupa, yang datang itulah yang terbaik untuk kita. Tanpa kita pinta, sesuatu ujian yang amat berat datang menjengah untuk mewarnai kehidupan dan menguji kesabaran kita.

Suatu ujian yang dirasakan berat untuk dipikul dan terasa hilang kesabaran menghadapinya. Ujian yang kita tidak minta tetapi ia datang. Sedangkan kita lupa bahawa ujian itulah yang kita minta dari Allah, sesuatu yang 'terbaik' untuk kita. Ibrah yang terbaik buat kita..untuk menjadikan kita yang 'terbaik' pada pandangan Allah. Begitulah setiap yang 'terbaik' itu, amat tinggi nilainya di mata Allah, tiap sesuatu yang 'terbaik' itu juga amat tinggi pengorbanannya pada Allah, tinggi pada diri kita, adakah kita sanggup untuk menghadapinya untuk mendapatkan sesuatu yang terbaik itu serta sentiasa berbaik sangka kepada Allah atau sebaliknya...

Setiap ujian yang datang pada kita adalah TARBIYYAH dari Allah...kadang-kadang Allah mewasilahkan manusia untuk mentarbiyyah kita, tapi hakikatnya ia datang dari Allah. Jika kita mudah melatah dengan tarbiyyah yang datangnya dari manusia, bagaimana untuk kita menghadapi TARBIYYAH yang datangnya terus dari Allah?? Amat jauh sekali..sama-sama fikirkan... TARBIYYAH amat penting dalam kita membina jiwa seorang hamba dan khalifah. TARBIYYAH itu bersifat PERLU, bukan MAHU. Relakan dan sediakan diri kita untuk diTARBIYYAH..

Janganlah kita menjadi hambanya yang kufur akan nikmat-nikmatNya, hanya kerana belum diberi apa yang diinginkan. Yakinlah, Allah Maha Tahu apa yang terbaik bagi hambaNya. Lihatlah sisi positifnya dari setiap keadaan kita.

"tarbiyyah bukan segalanya, tapi segalanya bermula dengan tarbiyyah"
salam perjuangan,
salam ukhuwwah fillah,
alfaqirah ilaAllah,
nursyuhadamohdshapeni

1 comment:

  1. ~ALLAH memberikan apa yang kita "PERLU" dan bukan apa yang kita "MAHU"~

    ReplyDelete